Pincéből kerti tó


Az egész úgy kezdődött, hogy kertünk hátsó részében volt egy pince, amit nem igazán volt kihasználva. Egy ideig volt fatároló, de lejtős lejárata miatt nem igazán vált be, mivel a téli fahordás idején a lefagyott jeges lejtőn jó nagyokat lehetett esni a teli kosár fával... Aztán a teteje is egyre aggasztóbb állapotba került, így érett a felújítás, mikor is párom előállt egy elsőre elég merész ötlettel: mi lenne, ha medence lenne belőle?

Tetszett is, meg nem is. Valóban nem rossz, ha a saját kertünkben akad valami, amiben akkor csobbanhatunk, amikor éppen kedvük szottyan, viszont valahogy nem passzolt a hagyományos stílusú kertünkbe a kékre csempézett vagy fóliázott medence képe, arról nem is beszélve, hogy annak a fenntartásához tetemes mennyiségű vegyszer kell, amivel szintén nem sikerült megbarátkoznom.

Így parkolóra került az ötlet, mígnem az egyik ausztriai nyaralásunk alkalmával meg nem ismerkedtünk a fürdőtavakkal. Nyugaton már nagy hagyománya van ezeknek a természetes kinézetű, öntisztuló tavaknak. A fürdőtóműködése szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek (klór, stb.) minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes  - kavicsos, sziklás, növényesített - jellege a hagyományos fertőtlenítő szerek használatát eleve kizárja, a víz tisztítása biológiai úton történik, minimális technikai segédlettel. A fürdőtó regenerációs zónájában kialakított, speciális szűrőanyaggal feltöltött zónában, az ott megtelepedő mikroorganizmusok milliárdjai szaporodnak, és dolgoznak a szerves szennyeződések lebontásán, valamint a vízben lévő tápanyagfelesleg csökkentésén.

Így aztán beindult a kutatómunka, hogy hogyan is varázsolhatnánk át pincénket kerti tóvá??? Németországból rendeltem egy "csinálj magadnak fürdőtavat" könyvet, és ez kellő löketet és önbizalmat adott a megtervezéshez, illetve a földmunka elvégzéséhez. Az internetet böngészve aztán olyan oldalakat is találtam, ahol régi betonmedencéket alakítottak át ilyen tóvá. Gondoltuk, akkor semmi akadálya nincs, hogy a mi pincénkből is tó legyen. 

Három éve vágtunk bele, az első év a pince kibontásával, és a tómeder kialakításával telt, aztán egy év pihenő után ismét belendültek a munkálatok, és végre megtelt vízzel.


A tó fóliázására, és a sziklák berakására találtunk egy nagyon jó szakembert, akinek köszönhetően befejeződtek a munkálatok, és ezen a nyáron már élvezhettük a hűsítő vizét.

Az úszórészt a legtöbb helyen kék vagy zöld színű fóliával fedik be. Mi hallgattunk Mikire, aki sziklával rakta fel az oldalakat. Így utólag nagyon örülök neki, mert sokkal természetesebb. 

A mély és a sekély zónák határára szélezetlen deszkák kerültek, a fa ugyanis a víz alatt - ha nem jut levegőhöz - nem rohad.

A természet közelsége, a tó friss illata, a vegyszermentes víz úszás, fürdés közben érezhető lágysága, az ugrálás, magával ragadó, semmihez nem hasonlítható érzés, így nagyon bolgdogok vagyunk, hogy belevágtunk ebbe a nagy munkába, és immáron felhőtlenül élvezhetjük. 

Így készült:
1 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése